یو پی اس

یو پی اس یا UPS مخفف Uninterruptible power supply به معنی منبع تغذیه الکترونیکی بدون وقفه است. یو پی اس وسیله ای است الکترونیکی که برای حفاظت بارهای حساس و نیز سیستم های الکترونیکی، مخابراتی و … مورد استفاده قرار می گیرد. یو پی اس در میان برق شهری و دستگاه های استفاده کننده از برق قرار گرفته و وظیفه تامین مستمر پایداری و تامین ولتاژ را بر عهده دارد. کاهش یا افزایش ناگهانی ولتاژ ، تغییر فرکانس ، انواع اعوجاج لحظه ای یا دایم، نمونه‌هایی از مشکلات ایجاد شده بر روی شبکه‌های برق شهری می‌باشند. دستگاه های الکترونیکی پیشرفته و حساس ( نظیر سیستمهای کامپیوتری، تجهیزات مخابراتی و پزشکی ) با توجه به کاربردهای ویژه و حساسی که دارند نیازمند تجهیزات ضروری مانند منبع تغذیه بدون وقفه و نسبتا دقیق بوده تا ولتاژ و فرکانس ثابت و قابل اطمینان را تامین نماید.

یو پی اس چیست

یو پی اس چیست

یو پی اس چیست

دستگاه UPS از وسایل ضروری کامپیوترها محسوب می‌شود. به عنوان مثال در صورت وجود کوچکترین اغتشاش در برق شهر بخش کنترل کامپیوتر، با تولید یک پالس موجب خاموش و روشن شدن مجدد (Restart) کامپیوتر می‌‌گردد. لذا با این عمل اطلاعاتی که در حافظه RAM سیستم وجود دارد، از بین رفته و زیان های جبران ناپذیری به کاربر وارد شده و حاصل کار کاربر در چند لحظه از بین می‌رود.

در مورد سایر سیستم‌های حساس نظیر دستگاه‌های مخابراتی و شبکه‌های اطلاعاتی نیز با قطع یا تغییر مشخصات منبع تغذیه، هماهنگی بخشهای مختلف دستگاه بهم خورده و بر اثر قطع و وصل‌های متوالی، علاوه بر صدماتی که به قطعات دستگاه وارد می شود، عملکرد کل سیستم با اختلال مواجه می‌گردد. با توجه به مطالب فوق، نیاز به وجود دستگاهی که بتواند جایگزین مناسبی برای برق شهر در مواقع اضطراری گردیده و با حذف اختلالات شبکه تغذیه مدارات حساس را بر عهده گیرد، نمایان می شود.

یو پی اس

دستگاه یو پی اس جهت استفاده کاربران انرژی DC را به AC تبدیل می کند. لازم به ذکر است که در مواقع قطع برق میتوان از ژنراتوهای AC جهت تغذیه دستگاه‌ها استفاده نمود ولی این منابع با توجه به مشکلاتی نظیر شناور بودن ولتاژ و فرکانس، حجم بزرگ، الودگی صوتی، دودزا بودن، زمان طولانی وصل شدن بعداز قطع برق و لزوم سرویس و باز بینی دایمی عملا کاربردی در دستگاه‌های حساس ندارد. دستگاه‌های UPS با ابعاد کوچک و بدون نیاز به سرویس دایمی و بدون ایجاد آلودگی‌ها با تثبیت ولتاژ و فرکانس، وسایل بسیار مناسبی جهت حفاظت سیستم‌ها در مقابل اختلالات برق شبکه می‌باشد.

به منظور افزایش مدت زمان برق ‌دهی در یو پی اس ها از کابینت باتری مجهز به باتری استفاده می‌باشد.

 

انواع یو پی اس

دسته بندی یو پی اس ها غالباً در سه قسمت انجام می شود.

  • Off line ( آفلاین )
  • On line ( آنلاین )
  • Line interactive ( لاین اینتراکتیو )

فرق یو پی اس های Off Line ، Line Interactive ، On Line در چیست؟

منبع تغذیه بدون وقفه دستگاهی است متشکل از قطعات حالت جامد (SOLID – STATE) که بین منبع برق ورودی و بار وصل شده واز بروزاختلافات برق ورودی ( برق شهر ) از جمله قطع کامل آن جلوگیری می کند :

به طور کلی ups ها از لحاظ ساختار طراحی در یکی از سه حالت Line interactive , Off-line , On-line قرار می گیرند . صرفنظر از طراحی خاص هر یک ، چند ویژگی مهم در تمامی یو پی اس ها مشترک است . همه آنها دارای باتری هستند و تا زمانی که برق شهر قابل استفاده است انرژی را در باتریها ذخیره می کنند و پس از قطع برق شهر انرژیباتری را به جریان متناوب ((AC تبدیل می کنند . بنابراین تمام سیستمها باید دارای شارژ باتری و مدار اینورتر باشند . همچنین تمام یو پی اس ها دارای یک سیستم Bypass هستند که همراه با یک سوئیچ در خروجی وسیله ارتباط با Load را جهت تغذیه مستقیم از برق شهر فراهم می کنند . در بسیاری از موارد مدار سوئیچ خروجی با به کاربردن سوئیچهای استاتیک تکمیل می شود . البته در یوپی اس های توان پایین این کار به وسیله رله انجام می گیرد.

 


یو پی اس آفلاین

یو پی اس آفلاین

نحوه کارکرد یو پی اس آفلاین


یو پی اس آنلاین

یو پی اس آنلاین

نحوه کارکرد یو پی اس آنلاین


یو پی اس لاین اینتراکتیو

یو پی اس لاین اینتراکتیو

نحوه کارکرد یو پی اس لاین اینتراکتیو


کاربرد یو پی اس ها

  • يكي از مهمترين كارايی های UPS زماني است كه به هر دليلی برق شهر قطع شود در اين صورت دستگاه بدون وقفه وارد مدار شده و برق مصرفی را تامين نموده به گونه اي كه دستگاه مورد نظرخاموش يا Reset نگردد.
  • دستگاه یو پی اس داراي فيلترهاي الكتريكي و الكترونيكي مي باشد كه باعث حذف نويزها و نوسانات برق شهر شده و مصرف كننده ها را در مقابل رعد و برق و ولتاژ بالا محافظت مي نمايد و برقي يكنواخت با شكل موج ثابت به مصرف كننده ارسال مي دارد.
  • داراي تثبيت كننده ولتاژ (AVR (Automatic Voltage Regulator مي باشد بصورتي كه اگر مقدار ولتاژ ورودي (برق شهر) تغيير نمايد در خروجي دستگاه هميشه ولتاژ 220 ولت را خواهيم داشت.
  • UPSها نويزها و نوسانات خط تلفن و مودم را نيز اصلاح مي كنند.

یو پی اس برای چه مصارفی قابل استفاده است؟

  • یو پی اس برای تجهیزات کامپیوتری و ماشین های اداری
  • یو پی اس برای سیستمهای امنیتی و دوربین مداربسته
  • برای شبکه های کامپیوتری و سرورها
  • برای تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی
  • برای سیستمهای بانکی و فروشگاهی
  • برای دوربین مدار بسته و کرکره برقی
  • برای کامپیوتر شخصی
  • برای سیستم نوبت دهی
  • برای کیوسک اطلاع رسانی
  • برای سرورهای کامپیوتری
  • برای دستگاه های CNC
  • برای باسکول
  • برای ابزار دقیق و اندازه گیری
  • برای تجهیزات اتاق عمل

عوامل موثر در افزایش طول عمر UPS و باتری یو پی اس چیست؟

انواع مختلف UPS و سیستمهای گوناگون وابسته به آنها و باتریها به منظور اطمینان از داشتن مساعدترین وضعیت کاری به سرویس و نگهداری دوره ای و به خصوص تعویض برخی قطعات نیازدارند . بنابراین برای اطمینان از این که دستگاه در طول عمر مفید خود در بهترین شرایط کاری نگهداری شود نیاز به سرویس و نگهداری به صورت برنامه ریزی شده دارد و همچنین تعویض قطعات در پایان عمر مفید آنها که این باعث افزایش طول عمر سیستم می گردد.